Piratkopierade Teman Och Plugins är Förbjudna på Officiella WordPress-Arkiv

februari 18, 2021
Piratkopierade-teman-och-plugins-är-förbjudna-på-officiella-WordPress-arkiv

Piratkopierade Teman Och Plugins är Förbjudna på Officiella WordPress-Arkiv

WordPress.org rapporterade att plugins och teman som är piratkopierade versioner av betalda plugins och teman kommer att elimineras från de officiella WordPress-förvaren. WordPress-communityn diskuterade om detta tillvägagångssätt missbrukade WordPress Open Source GPL-licensen som gör det möjligt att distribuera derivat.

Tillkännagivandet bekräftade att premium-plugins skapas under GPL som gör det möjligt att skapa derivat. Men det förbehåller sig också rätten att ta bort plugins från det officiella pluginförvaret.

WordPress är värd för piratkopierade teman och plugins?

Uppenbarligen har det officiella WordPress-temat och plugin-arkiv distribuerat piratkopierade versioner av premium-plugins och teman tidigare. En utvecklare bekräftade att WordPress faktiskt gör det.

En utvecklare hävdade att han hade gjort WordPress medveten om pluginsäkerhet och att WordPress inte lyckades ta itu med det.

“Men men … för 2 eller 3 år sedan varnade jag dig för ett plugin som stal kod och funktioner och till och med” ord-för-ord “instrumentpanelobjekt från mina plugins och du ville inte göra någonting …”

WordPress GPL Open Source

WordPress säger att plugins och teman som skapats för WordPress som innehåller WordPress-kod är härledda verk. Således får dessa plugins och teman GPL-licensen med öppen källkod.

WordPress klargör GPL-licensen så här:

”GPL är en förkortning för GNU Public License. Det är standardlicensen som WordPress använder för Open Source-licensiering https://wordpress.org/about/license/.

GPL är en “copyleft” -licens https://www.gnu.org/licenses/copyleft.sv.html.

Detta innebär att derivatarbete endast kan distribueras under samma licensvillkor. Detta skiljer sig från tillåtna gratis mjukvarulicenser, av vilka BSD-licensen och MIT-licensen är allmänt använda exempel. ”

Det är uppenbart att någon är fri att göra derivatverk beroende av alla plugins och teman som ses som derivatverk.

Med det sagt erkänner WordPress.orgs GNU Public License-sida att det kan finnas legala gråzoner om vad som ses som ett underordnat verk.

WordPress-sidan om licensen säger:

“Det finns ett visst grått område angående vad som anses vara ett derivatverk, men vi känner starkt att plugins och teman är derivatarbete och därmed ärver GPL-licensen.”

Piratkopierade plugins förbjudna från WordPress Repositories

WordPress.org håller en katalog med gratis plugins och teman som är tillgängliga för nedladdning. Katalogen kallas ett arkiv. Till exempel är katalogen där teman kan laddas ner betecknad som “det officiella WordPress.org-temförvaret.”

Det finns en godkännandeprocess som bör genomgåas innan de listas i förvaren. Men när ett tema eller plugin bekräftas går de in i WordPress-miljön och är tillgängliga för alla WordPress-distributörer gratis.

Var försiktig med piratkopierade plugins och teman

Vissa plugins kostar många dollar varje år eftersom det tar team av människor att utveckla det. Genom att använda sådan programvara förnekas dessa människor intäkter.

Det är lockande att ladda ner ett gratis WordPress-tema eller plugin som faktiskt liknar en premiumversion som kan kosta hundra dollar eller mer.

Det är dock absolut nödvändigt att veta att piratkopierad programvara också kan innehålla bakdörrar och program som är utformade för att ta över en webbplats.

Generellt sett kan det vara en smart tanke för hela WordPress-communityn, från mjukvaruutvecklare till distributörer som är beroende av WordPress att oseriösa programvarutjuvar inte får distribuera sina piratkopierade plugins och teman från det officiella WordPress-förvaret.

Vi på CodeLedge erbjuder Sveriges bästa WordPress-utvecklingstjänster. Våra WordPress-utvecklare är mycket professionella för att utveckla unika, effektiva och lätta webbplatser för alla typer av företag. Mejla oss på hi@codeledge.com eller få en offert härifrån.

Citat

Läs det officiella WordPress-meddelandet:

Påminnelse: Forked Premium Plugins är inte tillåtna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »