Kan Google Sluta Göra Sökning Tillgänglig i Australien?

januari 25, 2021
Kan Google sluta göra sökning tillgänglig i Australien

Kan Google sluta göra sökning tillgänglig i Australien

Många var, antar, besvikna över Google när de erkände att de blockerade de flesta australiska nyhetswebbplatserna från SERP för en vecka sedan.

Landet kan emellertid konfrontera ännu mer hjärtskärande eftersom teknikjätten hotar att dra Australien från sökmotorn helt och hållet.

Historien hittills

För en vecka sedan avslöjade Matt Southern att Google kör en testversion som i princip bara visar 1% av australiensiska rapporter.

Detta betraktades som företaget som böjer musklerna på grund av att landet strävar efter att tvinga fram en världs första lag – News Media Bargaining Code – som skulle tvinga både Google och Facebook att dela royalty med nyhetsförlag.

Googles svar och effekterna på australiska nyheter

I en senatsförhandling som ägde rum på fredag ​​ansåg Mel Silva, vd för Google Australia, att lagen som skulle tvinga dem att betala för nyhetsinnehållet som de använde var “omöjlig”, och uttryckte att:

“Om denna version av koden skulle bli lag skulle det inte ge oss något annat val än att sluta göra Google-sökning tillgänglig i Australien.”

Om detta innehåller alla Googles tjänster, som Gmail och liknande, är för närvarande oklart.

Hon uppgav dessutom:

“Vi ser inte ett sätt, med de ekonomiska och operativa riskerna, att vi kan fortsätta erbjuda en tjänst i Australien.”

Med 75% av reklamintäkterna minskade för australiensiskt tidningspapper sedan 2005 kommer Googles kommentarer om att dra tillbaka dem från SERP: erna som ett extra slag, eftersom Google är den dominerande sökmotorn med liten marknadskonkurrens.

Det är inte bara Google

Medan mycket fokus har varit på Googles svar på News Media Bargaining Code, har Facebook gjort ett eget hot.

I en liknande utfrågning av senaten anslöt sig Silva till, den sociala plattformen lovade att hindra australiensiska användare från att lägga upp och dela nyhetslänkar om lagförslaget skulle godkännas och uttryckte att det inte finns någon affärsfördel för dem som visar denna typ av innehåll.

Båda tekniska giganter hävdar att de erbjuder en tjänst till mediebranschen genom referentrafik och att den nya lagen skulle orsaka operativ och ekonomisk risk av oöverskådliga proportioner.

Handlar det verkligen om att dela royalty?

Medan Google använde sina hot mot Australien, avslutade det också ett avtal med Frankrike för att förhandla om licensavtal på individuell basis för allmänna och politiska uppgifter.

För denna situation har Google en nivå av kontroll över vad de betalar för dessa utgivare beroende på etablerade mätvärden som publikstorlek och publikationsvolym.

Om en tvist inträffar kan det kräva mycket lång tid att avgöras i domstol, vilket skjuter upp eventuella betalningar.

Medan för Australiens situation, om en överenskommelse inte kan nås om hur mycket nyhetsinnehåll som är värt, skulle beslutet komma till ett fritt påståendeorgan.

Det kan ses att Google är mer orolig för att förlora kontrollen över vem som beslutar sig för dessa ekonomiska beslut i motsats till att betala nyhetsförlag en rimlig lön för att ge dem tillgång till de senaste nyheterna.

Kodens huvudarkitekt uttryckte att:

“Faktum är att diskussioner som vi känner till har fokuserat på att betala förskottsbelopp, inte per klick.”

Vilket stöder ytterligare hypotesen att Google vill diktera hur mycket de betalar beroende på mätbara mätvärden?

Sammanfattning

Eftersom det inte har funnits något mål för striden vid detta tillfälle, kan uppenbarligen Australien och andra länder som försöker ställa liknande krav behöva ställa in sig för en värld utan tillgång till Google och Facebook.

Vi på CodeLedge erbjuder Sveriges bästa digitala marknadsföringstjänster. Våra experter på digital marknadsföring är mycket professionella för att utveckla en framgångsrik marknadsföringsstrategi för alla typer av företag. Mejla oss på hi@codeledge.com eller få en offert härifrån.

Referenser

https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-55760673

https://www.nytimes.com/2021/01/22/business/australia-google-facebook-news-media.html?smtyp=cur&smid=tw-nytimes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »