Hur Fungerar Google Search Console-Borttagningsverktyget?

januari 11, 2021
Hur Fungerar Google Search Console-Borttagningsverktyget

Hur Fungerar Google Search Console-Borttagningsverktyget?

Googles John Mueller adresserade en tweet om URL-borttagningsverktyget och varför det inte fungerade som det förväntades. Frågan stod i samband med en webbplats som hackades och skapade japanska skräppostsidor.

Googles sökresultat visar hackade sidor

Det kanske mest besvikna med en webbplats är att bli hackad. Frustrationen förstärks när Google visar obefintliga skräppostadresser i sökresultaten.

Den situationen är faktiskt vad individen som ställde frågan hade att göra med. De försökte använda Googles URL-borttagningsverktyg men det verkade inte ha den förväntade och önskade effekten.

Enligt den som ställer frågan:

“En webbplats blir attackerad” japansk skräppost “, ägaren rensar koden, optimerar och säkrar webbplatsen men sökresultaten tar sin egen tid att erbjuda snygga resultat.”

Därefter beskrev de problemet:

”Även efter att webbadresser har tagits bort från SERP via sökkonsolen tenderar webbadresserna att komma tillbaka till sökresultaten eller förbli i index men som 404 sidor.

Varför får Google tillbaka de 404 sidorna i index efter att ha tagit bort dem? ”

Hur Googles verktyg för borttagning av webbadresser fungerar

Den som ställde frågan var förvirrad av vilken anledning webbadresserna stannade i Googles sökindex. Det är en vanlig uppfattning att användning av URL-borttagningsverktyget kommer att eliminera webbadressen från SERP och index.

Men det är inte vad som verkligen händer.

John Mueller svarade via Twitter:

”Verktyget för borttagning av webbadresser i Search Console döljer bara sidor från sökresultaten, det tar inte bort något från indexet.

Ibland tar det lite tid för dessa sidor att indexeras om igen (och vanligtvis visas de mindre ofta i sökning ändå, så få människor ser det). ”

Google Search Console Help: Verktyg för borttagning av URL

Googles webmaster-supportsida för URL-borttagningsverktyget säger tydligt att verktyget resulterar i ett tillfälligt borttagande. ”Tillfälligt” används flera gånger på sidan, vilket klargör att effekten inte är permanent.

På sidan står:

“Med borttagningsverktyget kan du tillfälligt blockera sidor från Googles sökresultat på webbplatser som du äger.”

Längre ner på sidan står det att verktyget är kraftfullt för att förhindra att en URL visas i de indexerade listorna.

“Följ den här proceduren för att tillfälligt blockera en webbadress från att visas i Googles sökresultat.”

På ett sätt är det lite förvirrande att betrakta verktyget som ett borttagningsverktyg eftersom ordet “borttagning” har en känsla av beständighet.

Betydelsen av “borttagning” är:

“Åtgärden att ta bort eller avskaffa något oönskat.”

Den definitionen tar inte hänsyn till tillfällig borttagning.

Men sanningen är att verktygets inverkan är tillfällig.

Google borde kanske byta namn på det från URL-borttagningsverktyget till det tillfälliga verktyget för borttagning av URL?

Vi på CodeLedge erbjuder Sveriges bästa digitala marknadsföringstjänster. Om du fortfarande inte är säker på att skapa en framgångsrik digital marknadsföringsstrategi kan vi hjälpa dig. Prata gärna med oss ​​på hi@codeledge.com eller få en offert härifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »