Google Använder Snabbare Lagring För Sidor Med Hög Efterfrågan

januari 27, 2021
Google-Använder-Snabbare-Lagring-För-Sidor-Med-Hög-Efterfrågan

Google Använder Snabbare Lagring För Sidor Med Hög Efterfrågan

Googles Gary Illyes avslöjar sökindexet använder ett skiktat system där det mest populära innehållet indexeras på snabbare och dyrare lagring.

Denna punkt diskuteras i det senaste avsnittet av Googles podcast från Search Off the Record som hanterar språkkomplexitet i valet av sökindex.

För att klargöra hur Google tillverkar sitt sökindex säger Illyes att innehållet är indexerat på tre slags lagring:

  • RAM (Random Access Memory): Snabbast och dyraste
  • SSD (Solid State Drive): Mycket snabb men kostnad oöverkomlig
  • HDD (hårddisk): långsammare och minst kostsamma

Google sparar det snabbaste lagringsutrymmet för dokument som förmodligen kommer att visas i sökresultaten konsekvent.

Illyes säger:

”Och sedan, när vi bygger vårt index, och vi använder alla de signaler som vi har. Låt oss välja en, säg, sidrankning, sedan försöker vi uppskatta hur mycket vi skulle betjäna de dokument som vi indexerade.

Så kommer det att bli som varje sekund? Kommer vi att få en fråga som utlöser dessa dokument? Eller blir det en gång i veckan eller kommer det att vara en gång om året?

Och baserat på det kan vi använda olika typer av lager för att bygga indexet. ”

Illyes fortsätter med att ge exempel på vad som kan lagras på RAM, vad som kan lagras på SSD-enheter och vad som kan lagras på hårddiskar.

Innehåll som nås konsekvent kommer att hamna på RAM eller SSD. Detta representerar en begränsad mängd av Googles hela index.

Större delen av Googles index lagras på hårddiskar eftersom, enligt Illyes ord, hårddiskar är billiga, tillgängliga och lätta att byta ut.

”Så till exempel, för dokument som vi vet som kan dyka upp varje sekund, till exempel, kommer de att hamna på något supersnabbt. Och supersnabbt skulle vara RAM. Som en del av vårt serveringsindex finns på RAM.

Då har vi till exempel en ny nivå för solid state-enheter eftersom de är snabba och inte lika dyra som RAM. Men fortfarande inte – huvuddelen av indexet skulle inte vara på det.

Huvuddelen av indexet skulle vara på något som är billigt, tillgängligt, lätt utbytbart och inte bryter banken. Och det skulle vara hårddiskar eller disketter. ”

Uppenbarligen skojar Illyes om disketter som är den typ av torr humor du får från honom på podcasten.

Såvitt jag vet är detta första gången Google släpper in allmänheten om information om sina sökindexlagringsnivåer. Det är intressant att inse att det mest efterfrågade innehållet lagras på RAM och SSD.

Kostnaden för att lagra till och med en procentandel av Googles index på RAM och SSD-enheter borde vara överdriven. Även om det är möjligt är kostnaden för snabbare lagring motiverad av hur viktigt dokumenten inuti är för människor.

Efterfrågan på innehållet bör vara hög i en sådan utsträckning att Google inte vill riskera en försening med att få ut det till sökare.

Eftersom det identifierar sig med SEO finns det inget sätt att optimera för en typ av lagring över den andra. Och det finns inget sätt att berätta vilken lagringsnivå din webbplats är indexerad på.

Min gissning är en tydligt liten andel av sidorna är indexerade på RAM eller SSD. Att ta tillbaka det till SEO är detta något att vara tacksam för eftersom det betyder att de flesta webbplatser tävlar på ett jämnt slagfält när det gäller indexlagringshastighet.

Vi på CodeLedge erbjuder Sveriges bästa digitala marknadsföringstjänster. Våra experter på digital marknadsföring är mycket professionella för att utveckla en framgångsrik marknadsföringsstrategi för alla typer av företag. Mejla oss på hi@codeledge.com eller få en offert härifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »